Panik Atak Nasıl Olunur ? Panik atak ne demektir ? Panik-atak beyindeki bir takım hormonların miktarındaki anormallikler ile çevresel ve genetik faktörlerle açıklanmaya çalışılan bir hastalıktır. Başka bir deyişle tüm obsessif, kompulsif, anksiyete vb. rahatsızlıklarda olduğu gibi panik ataklıların beyinlerinin de kendilerine yapmış olduğu bir eşek şakası durumu vardır.
Panik Atak Belirtileri Nelerdir ?
İlk belirtileri genellikle ergenlik dönemine rastlar ve ana korkular burada şekillenir. bir travma dönemi de bu grup rahatsızlıkları tetikleyebilir (örn. bir yakınını kaybetmek).
Korkular kişiye hatta yaşanılan topluma göre bir takım değişiklikler gösterse de ana tema genellikle ölüm korkusudur. Bunun dışında sakat kalma, yaralanma, kontrolü kaybetme, hamile kalma hatta eşcinsel olma korkuları da tetikçi olabilir.Panik atakta ölüm korkusu, kişiden kişiye değişmekle birlikte, çoğu zaman ukarda belirttiğimizgibi beynin yaptığı bir şakaya inanmak gibi, panik atak nöbeti geçiren kimseler ölüm korkusuna sebebiyet veren rahatsızlığın gerçekliğine inanmışlardır.
Panik Atak Nöbetleri
Panik atakta kilit sözcüklerden birisi nöbettir. Panik atak sürekli bir durum değil nöbetler halinde gelir. Panik atak nöbetlerinin süresi, çok değişken olmakla birlikte birkaç dakika veya bir saati aşkın da sürebilir. Kimi panik atak hastaları nöbet sırasında kendini kaybettiğini söyler. Bu duruma ironi olarak panik atak, ölüm korkusuyla birlikte aslında çağımızda son derece önem kazanmış “kontrol” kavramının yitirilmesi korkusudur da. Panik bozukluk kavramı ise kısaca endişe halinin sürekli denebilecek düzeyde olduğu, kişinin hayatını ve belki de vereceği kararları olumsuz etkileyen bir durumdur.
Panik atak belirtileri de yoğunlukları da kişiden kişiye değişir. Bunlar baş dönmesinden tutun da karıncalanma hissi,nefes darlığı, göğüste büyük bir yük hissi gibi çeşitli olabilir. Ne zaman geleceğini kestirmek zordur ancak çevresel faktörlerin zihinde yol açtığı çağrışımlara dikkat etmekte fayda var diyebiliriz.
Aslında ana konumuza dönersek lafı fazla uzatmaya gerek yok. Panik atak olmak için çoğunlukla psikolojik bir travma diyebileceğimiz, bir durumdan etkilenme(farkında olarak ya da olmayarak) olması gereklidir. Yani eğer çok sevdiğiniz dedenizi kaybetmiş iseniz, bir zaman sonra(belki birkaç ay) kalbim sıkışıyor, kalp krizi mi geçiriyorum diye kendinize sormaya, bu sırada yoğun endişe, kaygı durumları yaşamaya başlayabilirsiniz ve bu nöbetler yıllar boyu sürebilir.
Oysa panik atak tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır ve panik atak hastalarının birçoğu panik atak hastası olduğunu kabul eder ve bilirler. Ancak beyin hormonları çoğu zaman bilgiden güçlüdür ve sizi alt edebilir. Kalbinizi ve ruhunuzu ferah tutmanız için lütfen doktorunuzu dinleyin, ve bu hayatta her şeyi kontrol edemeyeceğinizi bilin. nöbetin geçmesi için beklemek yeterlidir çoğu zaman. Bunu korkmamanız gerektiğini bilin diye söylüyoruz. Ya kalp krizi geçiriyorsam nie bekleyeyim ki diye soracağınızı biliyoruz. Tıpkı önceki 32412341234 tane nöbetinizde olduğu gibi. Anksiyete durumları için psikologla lütfen görüşün, bu kriz de geçecektir muhtemelen diğerleri gibi ama devamını kesmek için tedavi önemlidir. Tedavi hastanın durumunua göre ilaç ya da terapi yoluyla da olabilmektedir.
Panik-korku-endişe dönemlerinde “lan n’olcak” “ya bişe olmaz” “olm saçmalama ya” gibilerinden kelimeler başta olmak üzere neredeyse hiçbir yakın tavsiyesi etkili olamaz, profesyonel yardım ihmal edilmemelidir. Genelikle ilaç tedavisi uygulanır.(bu arada yanlış tedavi olma korkusu da insan evladında mevcuttur).
“Panik olma atak ol…”
#n #bir #panik
çok teşekkür ederim, arada bir açıp okuyorum, elinize sağlık.