Parkinson Hastası Nasıl Olunur ?

Modern çağın henüz tam olarak tedavisi bulunmayan hastalıklarından biri de Parkinson hastalığıdır. PArkinson Hastası Nasıl Olunur ? bu yazımızda bu konuda bilgi vermeye çalışacağız. Titreme, hareketlerde yavaşlık, denge kaybı ve kaslarda sertlik gibi belirtilerle ortaya çıkan bu hastalık genellikle 60 yaşın üzerinde görülmekle beraber, 40 ile 75 yaş arasındaki herkesi etkileyebiliyor. Erkeklerde kadınlara oranla daha sık görülen bu hastalığın görülme sıklığı da değişkenlik gösterebiliyor.

Parkinson Hastalığı Nedir?

Parkinson, bir sinir sistemi hastalığı. 1817’de James Parkinson tarafından tanısı konmuş olan bu hastalığın sebepleri de henüz tam olarak bilinememekle beraber dopamin eksikliğinin bu hastalığa yol açtığı biliniyor. Yavaş ilerleyen Parkinson hastalığı 5 evreden oluşmakta. Buna göre ilk evrede (0. Evre) hastalığa dair henüz bir bulgu yoktur, 1. Evrede tek tarafta hastalık belirtileri görülür. Genel belirtiler titreme, denge kaybı, kas sertliği ve hareketlerde yavaşlıktır. 2. Evrede her iki tarafta da hastalık belirtileri görülür ancak henüz yürüme güçlüğü yoktur. 3. Evrede iki taraflı belirtilere ek olarak az derecede yürüme güçlüğü ortaya çıkarken, 4. Evrede belirtilere ek olarak orta derecede yürüme güçlüğü gelişir ve hasta artık tek başına yaşayamayacak duruma gelir. Son evrede hastalık belirtilerine ek olarak hastanın yürüyememesi söz konusudur.Parkinson Hastalığı

Parkinson Hastalığının Genel Belirtileri Nelerdir ?

Hastalığın daha önce anılan temel belirtilerine ek olarak başka belirtiler de görülebilir. İkincil seviyedeki bu belirtiler genellikle el yazısında küçülme, yüz ifadesinde donuklaşma, koku duyusunda azalma, uyku bozuklukları, göz kapama ve yutma reflekslerinde azalma, konuşma güçlüğü, kabızlık, sık idrara çıkma gibi belirtilerdir ve bu belirtilerin herkeste görülmesi beklenmez.

Hastalığın tanısı genellikle temel belirtiler üzerinden konur. Nöroloji uzmanı Parkinson hastalığına benzer belirtileri olan diğer hastalıkları dışlayıcı tetkikleri ister. Fizik muayene, Parkinson hastalığı belirtilerine benzer belirtiler yaratabilecek ilaçların kullanımı, nörolojik muayene doktorun tanı koyabilmek için yararlanacağı bulgulardır. Parkinson hastalığı için evrensel olarak kullanılan Birleşik Parkinson Hastalığı Değerlendirme Ölçeği (BPHDÖ) bahsedilen bulgu sonuçlarını kaydetmek ve hastanın ilerleyen süreçte takibini kolaylaştırmak amacıyla kullanılan bir diğer araçtır.

Parkinson Hastalığına Kimler Yakalanır?

Yazımızın önceki bölümlerinde de belirttiğimiz gibi parkinson hastalığına daha çok 60 yaş üzerinde görülse bile 40-75 yaş aralığında da görülebilmektedir. Erkeklerin kadınlara göre daha fazla yakalandığı bir hastalık olarak bilinmektedir.

Parkinson Hastalığının Tedavisi Nasıl Olur?

Tanısı konulan Parkinson hastalığının tedavisi henüz tam olarak bulunamamış olmakla birlikte hastanın yaşam kalitesini artırmak ve süresini uzatmak tedavinin amaçlarındandır. Tedavi,  hastalığın evresine ve hastanın yaş, meslek, psikolojik, vb. durumlarına göre değişkenlik göstermekle beraber genellikle ilaç tedavisi şeklindedir. Tedavi ile amaçlanan hastanın dopamin seviyesini artırmaktır. Hastanın titremesinin engellenebilmesi için de cerrahi bir tedavi yöntemi izlenebilir. Hastalığın tedavisinde hasta-doktor uyumu ve kararı çok önemlidir. Bunların yanı sıra hastanın günlük yaşamdan izole olması nedeniyle yaşayabileceği sosyal ve toplumsal kaygıların depresyon ve anksiyeteye yol açması da mümkün olabileceğinden moral depolayıcı faaliyetler de hastanın iyi olmasına katkıda bulunacaktır.

Ülkemizde hem Parkinson hastalarına hem de hasta yakınlarına yardımcı olabilmek, Parkinson hastalığı hakkında farkındalık yaratabilmek ve toplumu bilinçlendirmek gibi amaçlarla kurulmuş olan Parkinson Derneği’nin resmi web adresinden detaylı bilgi edinebilmeniz mümkün:

http://www.parkinsondernegi.org/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!