Pedagog Nasıl Olunur ?

Pedagog Nasıl Olunur ? Pedagojiyle ilgili sizi şaşırtmayan bir konuyla başlayalım. Kelimenin kökeni… Evet, bir çok bilim dalı gibi pedagoji de yunanca kökenlidir; çocuk ve yönetmek sözcüklerinin birleşiminden türemiştir. Yani adından da anlaşılacağı üzere pedagoji, çocuk terbiyesi ile ilgilenir, ve tabi bu bilime haiz pedagog da.

Çocuğumuzda normal dışı davranışlar görmeye başladığımızda birçoğumuz onu psikiyatr ya da psikologa gideriz. Bu davranışımız kabul edilebilir ama pedagojik konularla ilgili pedagogun da söyleyecek bir şeyleri mutlaka vardır. Tıpkı biyolojiyle ilgili biyologun bilgileri gibi.

Türkiye’deki eğitim sistemi ve üniversite kaliteleri gibi tartışmalara girmeden pedagog nasıl olunur kısaca belirtelim:

İlk önce şu sorunun cevabını verelim: Psikoloji mezunu Pedagog olabilir mi? Aslında hayır, ancak insan psikolojisi ile ilgilenen birisine, sen şu yaşlar arasına bak ben bu yaş gruplarını inceliyorum diyemezsiniz. Terapi anlamında psikologların hatta psikiyatrların çözüm noktasında yer aldığı ülkemizde bir gerçek. Ancak gerçek anlamda pedagog olabilmek için öncelikle üniversite sınavına girerek Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü’nü kazanmaya çalışıyoruz. Puanlar oldukça yüksek, iş alanları geniş olan bu bölümü bitirdiğimizde pedagog ünvanı almamız mümkün.

Pedagog Nasıl Olunur ?

Ancak, üniversite eğitim hayatı boyunca özellikle çocuk gelişimi, sosyalizasyon, psikoloji konularında kendimizi geliştirmeye çalışıyoruz. Tabi bunu çocukların arasında yaparsak çok daha faydalı olur. Örneğin lisans ya da yüksek lisans tezinizi kronik diyaliz hastası çocuklar ve bulundukları ortam üzerinden yaparsanız, belli mi olur belki de literatürde çığır açar, aranan bir pedagog olursunuz.

Bulunulan ortam demişken pedagojinin yalnızca çocuk ekseninde araştırmalar yapılan bir bilim dalı olmadığını eğitim süresince öğrenip, aslında pedagogun aile yaşamı, okul düzeni gibi konularda faaliyet göstererek çocuğa dolaylı etkisi olan çevresel faktörlere de eğildiğini keşfedeceksiniz.

Sosyalizasyonun, aile, okul, medya hatta teknoloji faktörleriyle oluştuğunu öğrenip, sosyoloji ve sosyal psikoloji konularında kendinizi geliştireceksiniz.

Bu sözünü ettiğimiz ya da etmediğimiz ilgili bilim dallarında yüksek lisans hatta doktora yaparak pedagog camiasında yerinizi sağlamlaştırın.

Stajdan itibaren doğru bir çevre edinerek, daha özgün çalışmalar yapabileceğiniz iş alanları oluşturmaya çalışın. Pedagog maaşları açısından bakmayın ilk olarak konuya. İyi bir pedagog aile yapısını, birey olma kavramını, ve içerisinde yaşadığı toplumu da iyi tahlil etmiş olmalı diye düşünüyoruz. Aynı zamanda psikolog ve psikiyatrlarla da ortak çalışma ile problemlerin çözümüne katkıda bulunulabilir. Birçok zaman problem ebeveynlerin psikolojik, sosyal durumlarından kaynaklanabilmektedir.

Eğitim Fakültelerinde pedagojik formasyon dersleri vermeyi de amaç edinebilirsiniz. Sonuçta 4 yıllık Lisans eğitimi uzun kararlar ve hayaller değişebilir diyelim. Tabi bu alanda etik belki de her alandan daha önemli bir yer tutuyor.

Pedagojinin birçok dalı olmakla birlikte sizin yeni bir çalışma alanı oluşturmayacağınız, bilimde yeni bir ufuk açmayacağınız söylenemez. Her zaman innovatif düşünce iyidir.

Hiperaktivite problemlerini çözmek için geçmişte çokca aktif olmanız gerektiğini  hatırlatmış olalım.

6 comments

  1. pedagog maaşı ne kadar bilen var mı?

  2. Pedagog ve psikologlar genelde serbest çalışır, ya da kamu veya özel okullarda psikolojik danışmanlık yapabilir. Kesin bir maaş söylemek çok zor. Özel terapi merkezinde çalışan bir pedagog tanınırlığına göre 10000-15000 TL arasında kazanır

  3. Ben 10.sınıf öğrencisiyim ve alan seçmedim.
    Pedagog olmak için kaç puan almam gerekir.?
    Ve bir pedagogun ya da piskoloğun özellikleri ne olmalı.? Nasıl bir yapıya sahip olmalı?
    Hitabeti iyi ve birazda konuşmayı seven birine uygun bir meslek midir? Bana yardımcı olursanız çok mutlu olurum. Şimdiden teşekkürler…

  4. Pedagoglar kaç yıl okur bileniniz var mı?

  5. Ben psikoloji lisans mezunuyum özel okullarda psikolojik danışmanlık yapabilmem için ekstra bir sertifika almam gerek mi acaba?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!