Polyglot Nasıl Olunur? Polyglot Nedir ? Farklı kelimeler serimizden birisi ile birlikteyiz bu yazımızda. Bazı meslekler yeteneklerimizi ateşlenmiş olması ile ortaya çıkabiliyor. Şimdi bu konu da bir örnek ile birlikteyiz.
Eğer, bir dil konuşabiliyorsanız normal bir insansınız.
Eğer, iki dil konuşabiliyorsanız bilingualsınız.
Eğer, üç dil konuşuyorsanız, trilingual, dört dil konuşuyorsanız quadrolingualsınız.
Peki 10 , 20 veya 30 dil konuşuyorsanız…
O zaman siz bir polyglot veya bu kabiliyetinizi daha muhteşem bir kelime ile ifade etmek isterseniz bir hiper polyglotsunuz. Teknik olarak polyglot 6 dilden fazlasını konuşan için, hiper polyglot ise 12 dilden fazlasını konuşan için kullanılır.
Kullandığımız birçok kelime gibi polyglot ta Yunanca orjinlidir ve kaba olarak çok dilli diye tercüme edilebilir. Siz şimdi en fazla dil konuşabilen insanın kim olduğunu hemencecik Guinness rekorlar kitabından bulabileceğimizi zannedebilirsiniz. Fakat bu kudretli kitap bile bu sorunun cevabını bilmiyor veya bizim en samimi çabalarımız kitaptan cevabı bulmaya yetmedi…
100 dilde temel meselelerini ifade edebilen biri 50 dili okuma yazma düzeyinde rahatça kullanabilen birinden daha mı etkileyicidir.
Birbirine yakın 10 dili konuşmak birbirinden tamamen ayrı 10 dili konuşmakla aynı mıdır?
Bu gibi sorunlar yüzünden belki tam olarak en yetenekli polyglot hakkında net bir bilgi veremeyeceğiz ama kalburüstü bazı polyglotlar hakkında biraz bilgi verelim.
Yaşayan insanlar arasında 60 civarında dil konuştuğunu iddia eden Ziad Fazah öne çıkan isimler arasında. Gerçi bir televizyon programında bildiğini iddia ettiği dillerden bir kaçında tökezleyince ünü bir hayli lekelenmiş oldu. Kendini savunma sadedinde uzun zaman önce bu dilleri akıcı olarak konuşabildiğini ama sonraları unuttuğunu ifade etti. Yine, sayı tam olarak belli değil. Yapılan röportajlarda üç düzine dili akıcı olarak konuşabildiğini, birçok başka dilleri de çalıştığını ifade etmiştir. Çok çalışma ibaresi Richard Donner gibi ,20 civarında dil konuşuyor, bir çok polyglot tarafından tekrarlanmıştır. Hali hazırda gençlik dönemini yaşayan Richard’ın ilerleyen yıllarda Alexander seviyesine çıkması da muhtemeldir. Richard’ın da İspanyolca gibi kendi için kolay olan dilleri değil de Urdu ve Rusça gibi daha zor dilleri hedeflediğini de belirtmek gerekir.
Babil, En Muhteşem Dil Öğrenicileri kitabında ifade edildiği gibi polyglotluk daha çok erkekler arasında görülüyor, her ne kadar bunun için net bir sebep zikredilmesede…
Bazıları, Professor Simon Baron-Cohen’in bir çalışmasına atfen polyglotluku otizmle irtibatlandırıyor. Profesörün tezine göre erkek beyni dil gibi komplike öğrenimler için daha elverişlidir. Yukarıdaki kitaba göre 72 dil konuşabilen Kardinal Giuseppe Caspar Mezzofanti tarihteki en hakiki polyglotlar arasındadır. Yine de bazıları bu sayının abartılı olduğunu gerçek rakamın 30 civarında olması gerektiğini ifade ediyorlar. Gerçi kardinalin dil mevzusundaki kabiliyetleri devrinde bir hayli meşhur olmuştur.
Konuştuğu iddia edilen dil sayısının bu kadar farklı olmasının temel sebeplernden biride en başta belirttiğimiz gibi neyin dil neyin lehçe olduğuna dair dil bilimciler arasında süregelen tartışmalardır. Onun 19. Yüzyılda yaşadığı o devir itibariyle Pratik yapabilecek insan, çalışabilecek kaynak bulma zorlukları göz önüne alındığında ne kadar başarılı olduğu daha net takdir edilir. En son başarılı örnek olarak 65 dil konuştuğu ifade edilen Emil Krebsi verebiliriz. En çok dil konuştuğunu iddia eden kişi ise Hong Kong un dördüncü valise Sir John Bowring’tir. İddia ettiği rakam ise 100. Evet 1 ve iki sıfır. Bowring hayatı boyunca 200 kadar değişik dile muhatap olmuş ve 100 kadarı ile kendini ifade edebildiğini iddia etmiştir.
Birçok dil bildiği kabul edilse bile ne kadarında akıcı konuşabildiği net değildir. Bir çok tarihçi onun iddialarına şüphe ile yaklaşmıştır. Bir iki dili bile konuşmanın bir hayli etkiliyeci olduğunu düşünüyorsanız , düzinelerce dil konuşabilen bir çok insan olduğunu aklınızdan çıkarmayın.