Profesyonel Turist Rehberi Nasıl Olunur ?

Profesyonel Turist Rehberi Nasıl Olunur ? Çoğumuz bir ören yerine geziye gittiğimizde etrafında kalabalık bir grubun toplandığı ve hızlıca konuşarak bir şeyler anlatmaya çalışan turist rehberlerini görmüşüzdür. Hatta itiraf edelim aramızdan bazıları turist kafilesine yanaşarak turist rehberinin anlattıklarından bir şeyler kapmaya çalışmıştır. Oldukça eğlenceli görünen bu mesleğe ulaşabilmek, turist rehberi olmak, biraz meşakkatli. Özellikle zamanın çoğunun yollarda geçirilmesine neden olan bir meslek olduğu düşünülecek olursa.
Profesyonel turist rehberliği ya da bir diğer adıyla tur rehberliği, yerli veya yabancı turist gruplarının gezi programının yürütülmesini sağlayan bir meslektir. Bu bağlamda turist rehberlerinin tur programının yapıldığı yerlerin kültürel ve tarihi yönlerini anlatmak; yabancı turistlerin vize, pasaport, gümrük gibi işlemlerinde yardımcı olmak; sağlık sorunlarında ve ilk yardıma ihtiyaç duyulan durumlarda gerekeni yapmak gibi görevleri vardır.


Turist rehberliğini yasal olarak yapabilmek için üniversitelerin turist rehberliği bölümünden mezun olmak ya da Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından açılan tur rehberliği kurslarını tamamlamak şarttır. Bu şartları sağlamaksızın yetkisiz olarak turist rehberliği yapılması kanunen suçtur ve cezası vardır.Profesyonel Turist Rehberi Nasıl Olunur ?


Üniversitelerde turist rehberliği eğitimi “turist rehberliği”, “turizm ve rehberlik”, “turizm rehberliği”, “seyahat işletmeciliği” bölümlerinde verilmektedir. Eşit ağırlık ve dil puanlarıyla öğrenci alan bu bölümler hakkında bilgi alabilmek için ÖSYM’nin ve üniversitelerin web sitelerinden faydalanılabilir. Üniversite eğitimlerini tamamlayan adaylar KPDS sınavından 70 alarak turist rehberliği kokartı almaya hak kazanır.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın profesyonel turist rehberliği kursları ise seçme sınavından en az 45 gün önce bakanlık internet sitesi ile İl Turizm Müdürlükleri aracılığıyla duyurulur. TC vatandaşı olan, 18 yaşını bitirmiş, en az iki yıllık üniversite mezunu olan ve sınava gireceği dili iyi derecede bilen herkes seçme sınavlarına başvuruda bulunabilir. Seçme sınavına başvuruda bulunan adaylardan başarılı olanlar genel kültür, yabancı dil sözlü sınavı, yabancı dil yazılı sınavı ve sözlü sınava girmeye hak kazanırlar.

Adaylar, birbirini takip eden her sınav aşamasında başarılı olmalıdır. Sınavları başarıyla tamamlayan adaylar kurslara katılmaya hak kazanır. Toplam 560 ders saati ve 7 ay süren bu kurslarda haftada en az 5 gün ve günlük en az 45 dakikalık dört ders olmak üzere arkeoloji, mitoloji, sanat tarihi, dinler tarihi, ilkyardım ve meslek derslerini içeren 12 farklı ders grubundan dersler verilir. Dersleri tamamlayan adaylar turist rehberi olabilmek için en az 36 günlük yurtiçi gezisine katılmak zorundadır(bu sadece profesyonel turist rehberi olmak için bir adım) ve bu gezinin masrafları adaylar tarafından karşılanır.

Ders ve gezi aşamalarını tamamlayan adaylar son olarak aldıkları derslerden teorik sınava ve aldıkları dersler ile yaptıkları gezileri içeren sorulardan oluşan yazılı ve sözlü dil sınavına girerler. Bu sınavlardan 70 ve üzerinde puan alan adaylar başarılı kabul edilir ve turist rehberliği için kokart almaya hak kazanır. Profesyonel turist rehberleri ayrıca her yıl biri Bakanlıkça açılan olmak üzere üç hizmet içi eğitime katılmak zorundadır.
Turist rehberi olmaya hak kazanan adaylar Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde, özel seyahat acenteleri ve turizm şirketlerinde iş bulabilir. Peki Turist rehberi ne kadar kazanır? Turist rehberlerinin taban ücretleri Bakanlık tarafından yılda iki kez belirlenir.
Turist rehberliği hakkında daha detaylı bilgi almak için Kültür ve Turizm Bakanlığının web sitesi ile Turist Rehberleri Birliği’nin web siteleri ziyaret edilebilir.
Tarih, mitoloji, yabancı dil ve de en önemlisi insan ilişkileri benden sorulur diyorsanız bu meslek tam size göre.

6 comments

  1. bende turist rehberi olmayı çok istiyorum, inş sınavları geçebilirim…

  2. ben fransa’da yaşıyorum ama Türkiye’de fransiz turist rehberi olmak istiyorum,nasil basvuru yapabilirim ?vfransiz dil bilimim cok cok iyi.cevap verin lutfen

  3. profesyonel turizm rehberlik sınavı ne zaman yapılıyor bilen arkadaşlar yardımcı olabilir mi?

  4. merhabalar,bu anlattiginiz Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın profesyonel turist rehberliği kurslarıni hala onlar mi yapiyor? yoksa tureb mi yapiyor ve ne zaman yapılacak.bilgi verir misiniz?

  5. SELAM.
    Uzun yıllar isveçte yaşadım ve isveç’ceyle birlikte orta dereceli Norveç’ce, Danimarka’ca % 70 cıvarında ingilizce, % 50 ye yakın Yunan’ca biliyorum 54 yaşındayım Antalya’da yaşıyorum ama dillerimi değerlendiremiyorum kokart yok diye malesef ki çalışmaktan Üniversite okuma fırsatım da olmadı özellikle işveç’cem anadilim gibi hatta Tercümanlık da yaptım isveçte. Antalya gibi yerde elim kolum bağlı sadece zaman geçirmek için yürüyüş ve bisiklete biniyorum v,s v,s banada fikir veren olursa sevinirim.
    Saygılarımla Dennis.

  6. Ben rehber olmak istiyorum ama bu sınav mülakattan korkuyorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!