Resim Öğretmeni Nasıl Olunur ?

Resim Öğretmeni Nasıl Olunur ? Öğretmenliğin ne kadar kutsal bir meslek olduğu aşikardır. Kendi içinde de çeşitli branşlara ayrılan öğretmenlik mesleği yeteneklerle birleştiğinde harika sanatsal içerikler oluşturmaktadır. İş bunlardan bir tanesi resim öğretmenliğidir. Resim, insanoğlunun var olduğu andan beri izlerini yeryüzüne kazıma isteği ile ortaya çıkmış, tarihin sayfalarında farklı yöntemlerle ve biçimlerde yer almış bir sanat dalı.Mağara duvarlarına çizilmiş resimlerden modern resim sanatına ulaşıncaya kadar çok değişik aşamalar atlatan bu sanat dalının ülkemizde rağbet görmesi için zaman zaman  Tv kanallarında resim yapmayı teşvik eden yayınlar da yayınlanmıştı. Hatta bir kuşak ressam Bob’un TRT3 ekranlarında verdiği resim tüyolarıyla büyüdü diyebiliriz. Yine de resme olan ilgiyi ve beceriyi artırmak için aslan payı okullarda verilen resim-iş eğitimi derslerine ait.
Ülkemizde ilk ve ortaöğretim düzeyinde ders olarak okutulan resim dersleri için öğretmen olmak istiyorsanız bu yazı size hitap ediyor.

Resim Öğretmenliği  Bölümü Nedir ?

Estetik beceri ve bilgiyle yoğrulmuş ve bunu öğrencilerine aktarabilen resim öğretmenleri yetiştirmeyi amaçlayan resim bölümleri  eğitim fakültelerinin güzel sanatlar eğitimi bölümlerinde mevcut. Resim-İş Öğretmenliği bölümü olarak adlandırılan bu bölümlere tüm lise mezunları başvurabilmekte ancak meslek liseleri, öğretmen liseleri, güzel sanatlar liseleri ve liselerin sanat, sanat (resim), grafik, nakış ve seramik bölümlerinden mezun olanlar meslek lisesi mezunu olmaları nedeniyle daha avantajlı.

Resim Öğretmeni Nasıl Olunur ? Resim Öğretmenliği bölümleri ve resim öğretmeni atamaları ve diğer iş fırsatları ile ilgili bilgiler için makalemizi okuyabilirsiniz.

Resim Öğretmenliği Bölümü  Hangi Üniversitelerde Vardır ?

Ülkemizde çok sayıda üniversitede resim öğretmenliği eğitimi verilmekte. Abant İzzet Baysal, Dokuz Eylül, Marmara, Karadeniz Teknik, Gazi, Ondokuz Mayıs, Selçuk, İnönü, Cumhuriyet bunlardan başlıcaları. Her üniversite kendi yetenek sınavıyla alıyor öğrencilerini. Bu nedenle başvurulmak istenen üniversitenin ilanlarını dikkatle takip etmek gerekiyor. Sınav tarihlerinin ve şartlarının yer aldığı bu ilanları ilgili üniversitelerin web sitelerinden takip edebilirsiniz. Sınavlar için istenen belgeler ilanlarda belirtiliyor ancak genellikle talep edilen belgeler üniversite sınavı sonuç belgesi, sağlık raporu, başvuru dilekçesi, mezuniyet belgesi, nüfus cüzdanı.

Sınava girmeye hak kazanan adaylar web sitelerinde ve duyuru panolarında ilan ediliyor. Sınavlar genellikle iki aşamada yapılıyor. İlk aşamada desen çalışması yaptırılan öğrencilere ikinci aşamada imgesel çalışma yaptırılıyor ve adayların kompozisyon, oran-orantı, perspektif, yaratıcılık gibi özellikleri değerlendirmeye alınıyor. Her iki sınav sonucunun belirli yüzdeler üzerinden ortak değerlendirilmesi neticesinde sınavı kazananlar ilan ediliyor.

Resim öğretmenliği bölümünde eğitim süresi 4 yıl. Bu süre içerisinde perspektif, temel tasarım, desen gibi teorik ve uygulama derslerinin yanı sıra formasyon ve seçmeli dersler de verilmekte.

Üniversitelerin güzel sanatlar fakültelerinin resim, iç mimarlık, heykel, seramik, vb. bölümlerinden mezun olanlar ortaöğretim alan öğretmenliği tezsiz yüksek lisans programını veya pedagojik formasyon programını tamamlayarak resim öğretmeni olarak atanma hakkı kazanıyor. Ancak bu konu ile ilgili olarak  yönetmelik değişikliklerinden dolayı “Talim Terbiye Kurulu Öğretmen Atamasına teşkil eden alanları” kontrol edilmesi gerekmektedir.

Üniversitelerin resim öğretmenliği bölümlerinden mezun olanlar kamu ve özel okullarda çalışma imkanına sahip oldukları gibi özel ders de verebilirler. Ayrıca akademik kariyerlerini devam ettirme şansına da sahiptirler. Resim öğretmeni olarak atanabilmek için KPSS sınavına girmek gerekli, ancak atanabilmek için taban puanlar çok da yüksek değil, belirtelim.

Okumak İster misiniz ?

İşyeri Hekimi Nasıl Olunur ?

İşyeri Hekimi Nasıl Olunur ?

İşyeri Hekimi Nasıl Olunur ? İşyeri hekimleri işyerinde, çalışanların işe bağlı sağlık sorunlarından korunmaları, meslek hastalıklarının, …

7 Yorumlar

  1. ben ressam ım alıştıktan sonra çok basit geliyor insana .

  2. iyi günler ben resim öğretmeni olmak istiyorum. fakat hiçbir bilgim yok bana yardım eder misiniz bilgilendirilmek istiyorum. kaç puan almak lazım YGS Sinavindan ve yetenek sınavına girmek şart mi ? yardımcı olur musunuz lütfen 🙁

  3. Ben açık ogretim Lise okuyorum bu sene bitiyor karakalem kursuna da gidiyorum ve yeteneğim olduğunu söylüyorlar ..resim iş öğretmenliği okumak istiyorum atanmasi nasıl oluyor ?taban puanları ne ? Ve her okulda maksimum 2 resim öğretmeni olduğu için her sene alım yapiliyor mu? Peki okuduğum okulun atanmamda farkı veya avantajı oluyor mu ? Bu sorularım hakkında beni bilgilendiriseniz çok memnun kalacağım.. teşekkür ederim

  4. Önceden yetenek sınavı vardı ama artık yok. Iç mimarlar 2019 da hala resim ogretmeni olabiliyor mu ?

  5. Ben resim çizim becerim pek iyi degil acaba kendimi nasıl gelistire bilirim veyada orta beceriyle resim ünüversetime alınırmıyım

  6. Merhabalar bi güzel sanatlar fakültesinde nasıl resim öğretmeni olunur ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir