Rotaract Nasıl Olunur ? Şikagolu Avukat Paul P.Harris ve 3 arkadaşının akşamları bir araya gelerek fikir teatisinde bulunmalarıyla 1905 yılında başlayan ve 1910 yılı sonları ile birlikte uluslar arası faaliyete geçen rotary kulüpleri dünya çapında 30 binden fazla kulübe ve 1 milyondan fazla üyeye sahip bir oluşum.
En büyük amaçları yeryüzünde barış ve iyi niyetin kurulmasına yardımcı olmak ve bütün mesleklerde yüksek ahlak standartlarını teşvik etmek için dünya çapında örgütlenmek.Bu noktada felsefelerini kendinden önce hizmet olarak tanımlamışlar ve bu felsefe doğrultusunda 4 temel ilke belirlemişler:
– Üyeler arasında dostluğu geliştirmek
– Hizmet etme fırsatlarını çok yakından incelemek,
– Hizmet idealini kişisel yaşantımızı vurgulamak
– Karşılıklı anlayışı ve uluslararası ilişkileri geliştirmek
Ülkemizde ilk Rotary Kulübü 1954 yılında Ankara’da kuruluyor. Bu kulüp aynı zamanda uluslar arası rotary kayıtlarına giren ilk Türk kulüp.Daha sonra İstanbul, İzmir, Bursa gibi illerde de açılan kulüplere ek olarak bugün 2420, 2430, 2440 nolu 3 bölgede hizmet veren 200’den fazla kulüp bulunuyor.
Rotary Kulüpleri Hakkında Bilgiler ve Rotaract Nasıl Olunur ?
Rotary Kulüpleri kendinden önce başkalarına hizmet felsefesinden hareketle yardıma ihtiyacı olan kurum, kuruluş ve kişilere yardım faaliyetlerini yürütmekte. Bu amaçla yapılan yardım faaliyetleri okul tadilatı, burs verme, çeşitli kurumların ekipman ve donanımlarının sağlanması, çeşitli kursların açılması, engelliler için gerekli malzemelerin temini gibi çok sayıda faaliyeti içermekte. Kulüpler bu yardım faaliyetlerinin finansmanı için de yemek, kermes, vb. faaliyetleri de yürüterek hem üyelerin bir arada vakit geçirmesi ve kaynaşmasını sağlıyor hem de finansman olayını halletmiş oluyor.
Rotary Kulüplerinde interact-rotaract ve rotaryen tanımları şeklinde ilerleyen bir üyelik süreci söz konusu.Interact adı verilen grupta 12-18 yaş arasında gençlerin sosyal sorumluluk projelerinde bizzat görev almaları sağlanıyor. Rotaract adı verilen grup 18-30 yaş arası gençlik kolu da denilebilecek bir grup. Rotaryen ise 30 yaşından sonraki üyelikler için verilen bir sıfat.
Rotaract; rotary ve action kelimelerinin bir araya gelmesinden oluşuyor. Rotaract kulübü ise 18-30 yaş arası bireylerin toplumda sorumlu birer vatandaş olmaları ve liderlik potansiyeline sahip kişilik kazanmaları amacıyla kurulmuş. Gençlerin mesleki ve liderlik yeteneklerini geliştirmek ve yararlı her türlü uğraşı topluma hizmet fırsatı olarak değerlendirmek rotaractların temel ilkeleri. Bu amaçla rotaract kulüplerinde genellikle kişisel gelişim ve projelendirme çalışmaları yapılıyor. Özelikle üniversite hayatı ve üniversite sonrası iş yaşamı evrelerinde üyelerine mesleki ve kişisel gelişim, gerekli çevreler hakkında bilgi sahibi olma ve bu çevrelere girmesini sağlama gibi faydaları üyelerine sağlamak Rotaract kulüpleri için önemlidir. Mesleki ve kişisel gelişim konularında forumlar, seminerler, konferanslar düzenlemenin yanı sıra toplumun çevre, sağlık, eğitim gibi ihtiyaç duyduğu alanlarda sorunların çözümlerine yönelik projeler yürütmek Rotaract kulüplerinin faaliyetlerinden. Zaten her Rotaract kulübünün biri toplum hizmetleri alanında diğeri ise uluslararası anlayışın gelişmesine yönelik olmak üzere yılda en az iki büyük hizmet projesi gerçekleştirmek ve üyelerinin büyük çoğunluğunun bu faaliyetlere katılımını sağlamakla yükümlü olduğu tüzüklerinde yazıyor. Toplantılara ve faaliyetlere %40’tan fazla devamsızlık yapan veya katılım payı/toplantı ücretlerini ödemeyen üyelerin ilişiklerinin kesilmesi söz konusu.
Rotary Kulübü’ne nasıl üye olunacağına gelince öncelikle adayın bir başka üye tarafından önerilmesi ve bu önerinin de Yönetim Kurulu tarafından kabulünü gerektiriyor. Bu nedenle öncelikle Rotary Kulübü’ne üye bir kişiyle tanışmanız yerinde olacaktır. Üyelik önerisi genellikle 30 günlük bir süre içerisinde kabul ediliyor. Eğer bir tanıdığınız yoksa ve Rotary Kulübüne üye olmak istiyorsanız üye olmak istediğiniz kulüple doğrudan iletişime geçebilirsiniz. Çünkü hiç tanıdık olmasanız dahi sizinle ilgilenmek isteyeceklerdir.