Saçkıran Nasıl Olunur ? Saçkıran saçlı deride, kaş, kirpik ve vücudun tüyle kaplı bölgelerinde kıl kaybı yapan bir hastalıktır. En sık saçlı deride görülür. Saçlı deride yama veya bozuk para şeklinde saçsız kalmış alanlar görülür. Bu saçsız alanlar bir tane veya çok sayıda olabilir. Saçkıran hastalığında nadiren tüm saçlı deride kıl kaybı olabilir. Hatta hastalık tüm vücuttaki tüylerin dökülmesi şeklinde görülebilir.
Saçkıran En Çok Kimlerde Görülür?
Saçkıran en sık çocuk ve genç erişkinlerde görülür. Hastaların %60’ı 20 yaş altındadır. Saçkıran hastalığında %10-30 oranında aile öyküsü bulunabilir.
Peki saçkıran nasıl olunur?
Saçkıran hastalığının nedenleri bilinmemektedir. Ancak bir tür otoimmün hastalık olduğu bilinmektedir. Buradan hareketle hastalığa neden olan etken bizzat vücudun savunma sistemidir. Bilinmeyen bir sebeple vücudun savunma sistemi kıl köklerine saldırır ve kıl köklerini harap ederek saç veya kılların kaybedilmesine neden olur. Yapılan araştırmalarda saçkıranın bir hastalıkla ilişkisi saptanamamıştır. Aksine saçkıran sağlam kişilerde süreğen hastalığı olan kişilerden daha fazla rastlanmaktadır. Ancak bazı hastalıkların ilk evrelerinde saçkıran da tetiklenir örneğin atopik egzama, astım, nazal alerji, otoimmün hastalıklardandır. Otoimmun hastalıklarda bilinmeyen bir nedenle bağışıklık sistemi kendi hücrelerini yabancı olarak görüp bu hücrelerle savaşmaya başlar.
Bu durumda kıl kökleri etrafında bulunan lenfosit denen hücreler sitokin diye adlandırılan kimyasallar salgılarlar ve bu da saçlarda dökülmeye neden olur. Hastalığın yenilen gıdalarla bir ilişkisi yoktur. Diğer sağlık problemlerinde olduğu gibi hastalık stresli bir olaydan sonra başlayabilir, fakat bu olguların hepsinde yoktur.
Saçkıran Nasıl İyileşir ?
Saçkıranın hastalık seyri genellikle iyileşme ile sonuçlanır. Saçkıran hastalığı ortaya çıktıktan sonra %30 hastada 6 ay içinde iyileşme olabilir. 1 yıl içinde ise %50 oranında iyileşme görülebilir. Tabi her zaman dediğimiz gibi bu tür hastalıkların görülmesiyle birlikte yapılacak ilk şey uzman doktora görünmektir. Bir dermatoloji uzmanından yardım alınarak saçkırandan kurtulmak mümkündür. Tedavi sürecinde kullanılabilecek saçkıran ilaçları hekimlere danışarak alınması gerekmektedir.
Saçkıran Tedavisi Nasıl Olur ?
Saçkıran hastası olduysanız, genelde doktorunuzun önereceği ilaçlarla birlikte özel sarımsak ile birlikte yapılan uygulamalar, kortizonlu kremlerle tanışma vaktiniz gelmiş demek olabilir. Hastalığınız ne olrusa olsun kesinlikle tedavisinde doktordan onaysız hareket etmemenizi tavsiye ederiz. Şayet farklı insanlarafarklı tepkiler veren doğal yöntemler bitkisel çözümler her insanda belirttiğimiz gibi aynı sonucu vermeyebiliyor.
#k #r #l