Semazen Nasıl Olunur ?

Semazen Nasıl Olunur ? Tasavvufun önemli unsurlarından olan sema izleyenleri büyüleyen bir merasim. Semazen, sema eden Mevlevileri tanımlamak için kullanılan bir ifade. Mevlevilik deyince akla ilk gelen şeylerden biri olan semanın sözlük anlamı işitmek.

Sema merasimi Hz. Mevlana zamanında belli bir nizam gözetilmeksizin yapılırken, ilerleyen zamanlarda belli bir nizama bağlanmış ve öğretilir olmuş.

Sema, ney eşliğinde semazenlerin belli hareketleri yerine getirmesiyle gerçekleşiyor. Ney, Mevleviler arasında manevi açıdan değerli çünkü Hz. Mevlana Mesnevi’nin ilk 18 beytinde olgun insanı ney üzerinden anlatmıştır. Semada her hareketin bir anlamı oluyor. Buna göre; semazenin sağ koluyla sol omuzunu, sol koluyla sağ omuzunu tutarak niyaz vaziyetini alması ve sağ ayak başparmağının sol ayak başparmağının üzerinde olacak şekilde dik durması tevhid inancını, yani Allah’ın birliğini temsil etmekte. Semazen sonraki hareketinde sağ elinin ayasını yukarıya doğru tutarak Allah’ın merhametini dilediğini; sol elinin ayasını aşağıya doğru tutarak Allah’ın gazabından korktuğunu ifade eder. Semada semazenin görünüşü ters bir “la” şeklinde görülür ve insan bedeniyle birlikte “illa” yı ifade der, yani Müslümanlığın da temeli olan “la ilaha illallah”ı.

Semazen Nasıl Olunur ?

Ayinlerde semazenler dört kere selam verirler. Bu selamların da anlamları vardır. Verilen ilk selam ilim bilmeyi, ikinci selam bildiğini gidip görmeyi, üçüncü selam bildiğinle hemhal olmayı, dördüncü selam ise bildiğini geri dönüp anlatmayı ve bildiklerinle amel ederek diğer insanlara örnek bir kul olmayı anlatır.

Semada hareketlerin anlamı kadar kıyafetlerin de anlamları bulunmakta. Semazenin omzuna aldığı siyah hırka toprağı ve mezarı ifade ederken; üzerine giydiği tennure sağlığı ve kefeni; semazenin başına giydiği sikke ise tevhidi ve mezar taşını ifade ediyor.

Semazen olabilmek için öncelikle Mevlevi olmak gerekir. Mevlevi olan bir kişi sonradan sema eğitimi alarak semazen olabilir. Sema eğitimi ise oldukça zorlu bir eğitim. Eğitimde ortasında bir çivi olan yuvarlak bir tahta kullanılır. Çivi kullanılarak sema edecek kişinin semaya alışması sağlanır. Çivinin üzerine tuz dökülerek parmaklarda oluşacak muhtemele yaralara karşı tıbbi önlem alınır. Semazen adayı sol ayak başparmağı ile ikinci parmağını çivinin arasına sokarak 18 çark atar, yani 18 kez etrafında döner. Her gün atılan çarkların sayısı artırılarak semazenin eğitimine devam edilir. İlerleyen aşamalarda ellerin çapraz şekilde omuzda birleştirilmesi sağlanır. Çarkların sayısının artırılması ile kolların da açılması sağlanarak eğitim ilerletilir. Eğitimin ilk aşamalarında tennure giyilmez, ancak ilerleyen aşamalarda semazenin tennure giymesine izin verilir. Ortalama 6 ayda sema eğitimi tamamlanıyor, ancak tabi ki sema eğitimi alan kişiye ve onun maneviyatına bağlı olarak bu süre değişiyor.

Mevlevi nasıl olunur merak edenler için:

https://www.nasilolunur.net/mevlevi-nasil-olunur.html#more-1235

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!