Sigara Tiryakisi Nasıl Olunur ? Birçok uyarıcı etmen gibi sigara da günümüzde en çok bağımlısı bulunan ve pazar payı en büyük olan bir tüketim ürünüdür. Genel olarak kurutulmuş ve çeşitli işlemlerden geçirilmiş olan tütünün özel bir kâğıda (sigara kâğıdı) sarılması ve yakılarak içilmesi ile tüketilir. Tütün tiryakiliği eski zamanlardan beridir süregelen bir alışkanlıktır. Mesela, Kuzey Amerika yerlilerinin veya Uzakdoğu halklarının tütün içtikleri bildirilmektedir.Tütünün birçok tüketme yolu vardır. Bunlardan biri pipo ile, bir diğeri (özellikle Ortadoğu ülkelerinde) nargile ile ve 19.yy’dan bu yana kağıda sarılarak içildiği bilinmektedir. Tüm bilimsel çalışmalar sigaranın hiçbir faydası bulunmadığını, aksine vücuda ciddi zararlar verdiğini ispatlamıştır. Dünyada 1.500.000.000 insan halen sigara tiryakisi olarak hayatına devam etmektedir. Buna rağmen insanlar neden sigara içmeye devam etmektedir peki? Bunun nedeni sigaranın içenlerini bağımlı yapması yani sigara tiryakiliğidir.
Sigara tiryakisi nasıl olunur sorusuna verilecek cevap, asla özendirme amaçlı değil bilakis sigaranın insan vücudunu hangi nedenlerle esir ettiğini açıklamak içindir. Peki, sigara tiryakisi nasıl olunur?
Sigara Tiryakisi Nasıl Olunur ?
Sigaranın içinde sayısı binlerle ifade edilen farklı maddeler bulunmaktadır. Ancak bu maddeler kişiyi bağımlı yapmaktan öte zarar verici özelliktedir. Sigara tiryakiliğinin tek nedeni tütün içinde bulunan nikotin isimli maddedir. Nikotin tütün yaprağının yağısında bulunur. Sigara yakıldığı zaman dumana karışarak insan vücuduna girer. Ağız mukozasında 10 sn kadar emilir. Böylece beynin bağımlılık noktası uyarılır. Sigara tüketimine devam edildikçe vücuda giren nikotin artar ve kişi yavaş yavaş nikotin olmadan duramaz hale gelir. Tiryakiye ilk zamanlar zevk veren sigara bir müddet sonra içilmediği takdir de sinirlilik halleri oluşturmaya başlar. Bu tip asabilik, baş ağrısı durumlarına nikotin yoksunluğu denmektedir.
Diğer uyarıcı maddelere göre insanları kendisine daha çabuk bağlayan nikotinin devamlı surette alınması sigara içenleri tiryaki haline getirecektir. Bu da günlük sigara tüketim sayısını arttıracak ve sigaranın insan vücuduna verdiği zararları katlayacaktır. Bu zararlar dudaklar ve dişlerden başlayarak ayak parmaklarına kadar ulaşabilmektedirler. Ayrıca insan vücudu ve elbiselerinde bıraktığı kokuda hoş olmayan durumlar ortaya çıkartmaktadır. Bu nedenle dünyada ve özellikle ülkemizde devlet başta olmak üzere birçok sivil toplum kuruluşu, dernek ve vakıflar sigara ve sigara tiryakiliği ile mücadele etmekte, bunun için ciddi çaba harcamaktadırlar.