Sınıf Öğretmeni Nasıl Olunur ?

Sınıf Öğretmeni Nasıl Olunur ? Sınıf öğretmenliği belki de modern eğitim – öğretim sisteminde bilinen ve uygulanan en eski öğretmenlik çeşididir. Sınıf öğretmenliği ülkemizde genelde kadınlar arasında popüler bir meslek olmakla birlikte son zamanlarda erkekler arasında da giderek yaygınlaşmıştır. En başta sınıf öğretmeni genel olarak ne yapar sorusunu cevaplandırarak başlayalım. Sınıf öğretmeni eski sisteme göre ilk beş yıl yeni sisteme göre ilk dört yıl (ilkokul) boyunca öğrencinin hemen hemen gerekli tüm bilgileri öğrendiği, sadece ders olarak değil hayata dair eğitimi aldığı kişidir. Dolayısıyla anaokulu ve aileyi saymazsak sınıf öğretmeni bir öğrencinin muhatap olduğu, hayatına şekil veren ilk kişidir diyebiliriz. Bu nedenle sınıf öğretmenliği aynı anaokulu öğretmenliği gibi ders bilgisinin yanında bazı özellikler de gerektiren öğretmenlik çeşididir. Mesela, sınıf öğretmeninin iyi bir örnek olması, bakımlı ve temiz olması, sözel ve sayısal düşünme yeteneğinin olması,  öğrencilerin duygu ve düşüncelerini anlayabilen biri olması çok önemlidir. Zira özellikle 6-10 yaş arası çocuklar kendilerine rol model ararlar. Bunun bir kısmını aile bireylerinin davranışlarından oluştursalar da ciddi bir kısmını ilk muhatap oldukları eğitmen ya da öğretmenlerden tamamlarlar. Sınıf öğretmeni çoğunlukla öğrenciler üzerinde olumlu ya da olumsuz bir örnek teşkil edecek yegâne şahıslardan birisidir. Dolayısıyla sınıf öğretmeni nasıl olunurun ilk cevabı, örnek oluşturacak bir yaşam ve hayat tarzını ortaya koyarak şeklinde cevaplayabiliriz.

Sınıf Öğretmeni Nasıl Olunur ?

Sınıf Öğretmeni Nasıl Olunur ?

Sınıf öğretmeninin temel görevleri ise MEB’nın ilgili yönetmeliklerinde de açıkça belirtilmiştir. Bunlar arasında:

–  Haftalık-aylık planlar yaparak, öğrencilere hangi ders ve eğitimi vereceğini önceden belirlemektir. Mesela Türkçe dersinde ilk başlanacak konu harfler ise bunun günlük planlaması yapılarak, bir ay sonra hangi konuya geçilebileceği belirlenmiş olur. Bu da karışıklara ve aksamalara son verir.

–  Öğrencilerin başarılarını değerlendirip buna göre tedbirler almak.

–  Velilerle iletişim halinde bulunmak

–  Belki de en önemlisi, ailevi ve sosyal manada sorunları olan öğrencilerle birebir iletişime geçmek, bunu gizlilik içinde yürütmek.

Sınıf öğretmeni olabilmek için ilk yapılması gereken şey lise mezunu olmak ve üniversite sınavlarına girmektir. Ülkemizde hâlihazırda 90 üniversitede sınıf öğretmenliği bölümü bulunmaktadır. Eşit ağırlık puanıyla alım yapan bu bölümün ortalama taban puanları 455 ile 381 arasında değişmektedir. Lisans eğitimi esnasında görülen dersler ağırlıklı olarak öğrencilere uygulanacak müfredatla eşdeğer ve ayrıca pedagojik derslerdir. Bu dersler: Türkçe(Dil bilgisi, Türkçe öğretimi) , İlk okuma yazma öğretimi, Matematik (Temel matematik ve Matematik öğretimi, Fen bilimleri (Canlılar bilimi, genel fizik, genel kimya, Çevre bilimi, Fen bilgisi öğretimi), Sosyal bilimler (Türk tarihi, Coğrafya, hayat bilgisi, Vatandaşlık ve sosyal bilgiler öğretimi), Sanat (Müzik, resim, Müzik öğretimi), beden eğitimi ve formasyon dersleri. Dikkat edilirse üniversite eğitimi esnasında alınan dersler sadece öğretilecek konular değil aynı zamanda bu derslerin nasıl öğretileceği ile ilgilidir.

Lisans eğitiminin bitmesiyle beraber KPSS(Kamu Personel Seçme Sınavı)’na girilerek alınacak puanın da kafi gelmesiyle atama yapılır. Puanınıza göre atama otomatik sistemle yapılmaktadır.

Ancak, son dönemde öğretmen atamalarında mülakat sistemi devreye sokulmuştur. KPSS sıralaması sonrası MEB tarafından öğretmen adayı mülakata tabii tutularak ortalama puan tespiti yapılmakta ve atamaları bu sıralama sonrası gerçekleştirilmektedir.

#n #ve #f

Okumak İster misiniz ?

İşyeri Hekimi Nasıl Olunur ?

İşyeri Hekimi Nasıl Olunur ?

İşyeri Hekimi Nasıl Olunur ? İşyeri hekimleri işyerinde, çalışanların işe bağlı sağlık sorunlarından korunmaları, meslek hastalıklarının, …

4 Yorumlar

  1. tesekkür performans ödevime yardım ettiniz, çok büyük bi yardımınız dokundu

  2. çok çok teşekkür ederim.çünkü ben de sınıf öğretmeni olmak istiyorum.orta sona gidiyorum.bu özelliklerin tümünün bende olduğunu zaten biliyorum.ama bilmediklerimde varmış.bana yardımcı olsunuz.teşekkürler

  3. ben işletme mezunuyum 4 yıllık sınıf ogretmenligi içi tekrar ygs ymi girmek lazim.yada kpss den kaç puan almak gerek.

  4. evet çok teşekkür ederim sınıf öğretmenliğine atandım, ilk yılım benimle birlikte kazanan tüm öğretmenlerime hayırlı olsun——————–sınıfım 17 kişi sevgi ile

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir