Sistem Analisti Nasıl Olunur ? Teknolojideki olağanüstü gelişmeler etrafımızdaki her şeyi değiştirmeye devam ediyor. Eskiden daktilo bile kullanamayan çalışanların artık neredeyse bilgisayarda ofis programlarını kullanabiliyor olması bile yeterli değil. Bilgisayar teknolojilerindeki bu hızlı değişim sayesinde bugün KOBİ adını verdiğimiz küçük ölçekli firmalar dahi network sistemleri üzerinde çalışan sistemlere geçiş yapıyor ya da geçiş yapmaya hazırlanıyor. Bu sayede işletmeler hem işletme içerisinde hem de müşteriler ve diğer iş yaptıkları kuruluşlarla network sistemleri üzerinden çalışma imkanını elde edebiliyor. Bütün bu gelişmeler de yeni mesleklerin ortaya çıkmasına ya da yıldızının parlamasına yol açabiliyor. Bunlardan biri de işe alım ilanlarından aşina olduğumuz ancak işlevini çok da bilemediğimiz sistem analistliği. Bu safhada sistem analisti ifadesini daha iyi anlayabilmek için sistem nedir, sistem analizi nasıl yapılır gibi temel kavramlardan bahsetmek faydalı olacaktır.
Sistem Analizi Nedir ?
Sistem işletmenin problem ve gereksinimlerinden oluşur. Sistem analizi, sistemlerin çevreleri ile olan ilişkilerini ve etkileşimlerini incelendiği bir alandır. Sistem analistleri sistemi meydana getiren öğelerin ve değişkenlerin sistem üzerindeki etkilerini inceler ve raporlar. Bu amaçla sistemler üzerinde düzenlemeler yaparak sistemlerin daha etkin hale getirilmesi için uğraşırlar. Sistemler üzerindeki bu etkinleştirme operasyonları; işletmelerin verim artırma, tasarruf etme gibi rekabet avantajı elde etmesini sağlaması açısından önem taşıyan bir konudur. Bu nedenle sistem analistliği geleceğin meslekleri arasında gösterilmektedir. Bu tip görevlerde bulunanların maaşlarının da genellikle tatmin edici olduğu söylenebilir.
Sistem Analisti Görevleri Nelerdir ?
Sistem analistleri işletme içerisinde sistemi oluşturan personel, bilgisayar teknolojileri ve iş metotları sayesinde işlerin en iyi şekilde yerine getirilebilmesi için problemler ve gereksinimler üzerinde çalışır dedik. Bilgi sistemlerinin ve bilgisayar uygulamalarının geliştirilmesini kolaylaştıran sistem analistleri sistemin analizini ve tasarımını yapar. Bu amaçla sistemin kısıtlarını ve hedeflerini belirleme; bu hedeflere ulaşabilmek için gerekli fizibilite çalışmalarını yapma ve bunları yöneticilere raporlama sistem analistlerinin görevleri arasında yer alır. İşletmenin problemleri ve gereksinimleri üzerinde çalışarak sistemin analizini yapan analistler bu problemlerin ve gereksinimlerin giderilmesi için bilgisayar tabanlı çözümler oluşturarak sistemin tasarımını da gerçekleştirir. Sistem analistlerinin en önemli işlevi yazılımcılarla yazılımı talep eden işletme birimi/personeli arasında aracılık etmesidir. Bu sayede yazılımcı kendisinden istenen ve beklenen yazılımı ortaya koyabilmek için gerekli bilgi ve talebi sistem analisti sayesinde edinir. Bu nedenle sistem analistleri işletmelerin bilgi sistemleri/bilgi teknolojileri ya da bilgi işlemleri gibi farklı adlarla anılan birimlerinde çalışırlar.
Sistem analistlerinin aracılık işlevleri, sistem analisti olabilmek için illaki belli bir bölümden mezun olmayı gerektirmez. Sistem analisti olabilmek için herhangi bir bölüm mezunu olmak yeterli olmakla birlikte sistemi ve ilişkilerini ayrıntılı olarak bilmek önemli bir koşuldur. Bu bağlamda bir makine mühendisi, bilgisayar mühendisi ya da iktisatçının sistem analisti olabilmesi mümkündür. Bununla birlikte hâlihazırda piyasada aranan sistem analistlerinin büyük çoğunluğunun endüstri mühendisliği, işletme mühendisliği, yönetim bilgi sistemleri, matematik mühendisliği, bilgisayar bilimleri ya da bilgisayar mühendisliği bölümlerinden mezun olmaları istenmektedir. Bunun en önemli nedeni sistem analizinin ülkemizde çoğu mühendislik fakültesinde ders olarak okutulmasıdır. İlgili bölümlerden mezun olmayan ya da lise mezunları için de çeşitli özel kuruluşların düzenlediği sertifika programları bulunmaktadır. Bu sertifika programlarından başarılı olunması durumunda sınavsız üniversiteye geçiş gibi imkanlar da söz konusu olabilmektedir.
#i #n #ve