Spor Spikeri Nasıl Olunur ? Öncelikle yazımıza spiker nedir , spiker kime denir onu tanımlayarak başlayalım.
Televizyonda radyoda ya da herhangi bir yerde, bir programı sunan, takdim eden kişiye spiker ya da sunucu denir.Son zamanlarda spor kanallarının sayısının artmasıyla Spor Spikerliği çok ilgi gören bir meslek haline gelmeye başladı. Spor spikeri olmak isteyen bir kişinin öncelikle gerekli olan ;
– Üst düzeyde genel yeteneğe sahip olması,
– Çeşitli uyarıları aynı anda algılama gücüne ve belleğe sahip olması,
– Düzgün bir fiziksel görünüşe sahip olması,
– Mikrofonik bir sese sahip olması,
– Türkçeyi doğru, etkin ve güzel konuşabilmesi,
– Kendine güvenen ve soğukkanlı olması gerekir.
Her spikerlikte olduğu gibi Spor Spikerliğini diğer spikerliklerinden ayıran özellikleri olması gerekir . Öncelikle spor konusunda gerekli bilgiye sahip olmak , ülkemiz için futbol terimleri ve maç tekniklerine hakim olmak ; bununla beraber kendisini sürekli güncel tutarak her konuya hakim olmak , geniş bir arşiv oluşturmak gereklidir. İsterseniz bunu bir örnekle açıklayalım, iyi bir futbol spikerisiniz ; bir futbol maçı sunacaksınız, bütün futbolcular hakkında bilgiye sahip olmanız gerekiyor. Takım hakkında bilgiler toplayarak, maçların analizlerini yaparak, karşılaşmalar devam ederken tekrara gitmemek için pozisyon aralarında bu türlü bilgiler vermekte izleyicilerin ilgisini çekmeniz gerekmektedir. Yoksa karşılaşma öncesinde gerekli materyalleri toplamaz iseniz İlker Yasin gibi sosyal medyada trend topics olabilir ,oynanan maçın önüne geçebilirsiniz . Peki Spor Spikerliği için nasıl bir eğitim gerekiyor;
Spikeri Nasıl Olunur ? sorusuna ilk cevap; Spikerlik Eğitimi veren kurslarda eğitim alarak başlayabilirsiniz olacaktır.
TRT Spikeri olmak için ne yapılması gerekiyor onunla başlayalım ;
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
*En az lise veya dengi okul mezunu kişiler özel spikerlik kurslarına katılabilirler.
*Ancak TRT ve özel Radyo ve Televizyon kuruluşları açısından yüksek okul mezunu olmak ve yabancı dil bilmek tercih sebebidir.
*3 ay süren spikerlik kurslarına, belirlenen ücreti ödemek şartı ile 17 yaşın üzerinde olan herkes katılabilir. Kurs sonunda sertifika verilmektedir.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
TRT bu meslekte çalışacak elemanlar için, hizmet öncesi ve hizmet içi eğitimler düzenlemektedir. TRT ‘nin açtığı spikerlik sınavlarına giren adaylar yazılı ve sözlü sınavı kazandıktan sonra üç ay süren hizmet öncesi eğitime katılırlar. Eğitimden sonra yapılacak olan sınavda başarılı olanlar spiker olarak göreve alınırlar. Eğitimde; Dilbilgisi, Fonetik, Diksiyon, Artikülasyon, Vurgulama, Tonlama, Metin Değerlendirme Dersleri, Spikerliğe İlişkin Kurallar ve Yayın Estetiği ile ilgili bilgi verilir.
Ancak özel kanallar için bu durum tamamen değişiyor arkadaşlar ; bunun için 100 saatlik spikerlik kurslarına gidebilir. Bu tabi ki yeterli olmayacaktır ; teknik imkanları çok gelişmiş, sahada pratik eğitim verebilen; stüdyoları modern cihazlarla geliştirilmiş, tecrübeli eğitim kadrosu ile bir bütün olan bir merkezden alınacak bir eğitim ve kendini bu konuda yetiştirmenin sonucunda olunabilir.
Son olarak Türkiye’nin en iyi spor spikerlerini paylaşarak makalemizi bitirelim ;
1- HALİT KIVANÇ (Futbol)
2- ORHAN AYHAN (Boks)
3- KENAN ONUK (Atletizm ve Buz Pateni)
4- İLKER YASİN (Futbol)
5- MURAT MURATHANOĞLU (Basketbol)
6- OKAY KARACAN (Formula 1 ve Futbol)
7- MURAT KOSOVA (Basketbol ve Futbol)
8- ÜMİT AKTAN (Futbol)
9- ERCAN TANER (Futbol)
10- YALÇIN ÇETİN (Futbol)
Bu spiker diye yazdığınız şahısların hepsi yorumcudur, spiker değil. spiker olmak demek yorum yapmadan haberi aktarmaktır. Bunu spor dalına uygulamak spor spikerliği de. İletişim fakültesi mezunu olmak ve spikerlik eğitimi almış olmakla birlikte çok üst düzey olmasa da yeterli spor bilgisine sahip bir kişi spor spikerliği yapabilir. Yorumculuk ve spikerlik farklı şeyler lütfen karıştırmayalım.