Topluma Yararlı Birey Nasıl Olunur ? Bir sosyoloji konusu olmakla birlikte T. Parsons’un organizma kuramını da düşünürsek birey kavramının zaten toplumun mekanik bir parçası demek olabileceği görüşüne varabiliriz. Yani eğer birey olabilmişseniz, zaten o toplumun hücrelerinden birisiniz demektir. Eğer toplumla bir iletişiminiz, yaptığınız işlerin ya da varlığınızın herhangi bir işlevi yoksa zaten birey değil ben olursunuz. “Ben”cillikten çıkıp birey olduğunuzda zaten topluma faydanız var demektir.
Bunlar sosyolojik araştırmalarla irdelenebilecek konular. Bunun içine.Durkheim, T.Parsons, A.Giddens gibi kuramcıların yazdıklarına göz gezdirmenizi tavsiye ederiz.
Nasıl topluma yararlı birey olunur sorusuna gelince güncel, uygulanabilir cevap çok basit. Bir sivil toplum kuruluşuna üye olup söz konusu sivil toplum kuruluşunun yararlı gördüğünüz işlerine yardım edebilir , gönüllü sivil toplum işleri yapabilirsiniz. Örneğin çevre, sosyal yardım gibi konularda ihtiyaç olan noktalarda gönüllü hizmet veren biri olursanız, elle tutulur ve gözle görülür biçimde topluma yararlı olduğunuzu hissedebilirsiniz. Sivil toplum kavramı Türkiye’de yeni yeni farkına varılmaya başlanmış bir alan. Ancak kamunun yetişemediği bir çok konuda topluma faydaları Batı dünyasında denenip kabul görmüş bir olgu.