UEFA Avrupa Ligi Şampiyonu Nasıl Olunur ? İlk olarak fuar şehirleri kupası olarak düzenlenen bu organizasyon 1955 yılından bu yana hayatımızda. Kupa Galipleri Kupası ile birleştikten sonra hem ekonomik hem de prestij açısından büyüdüğü iddia ediliyor.
Biz bu tartışmaya hiç girmeden anlatalım nasıl kağıt üzerinde UEFA Avrupa Ligi Şampiyonu olunduğunu.
Avrupa Ligi de neredeyse Şampiyonlar Ligi kadar zorluk derecesi yüksek maçların oynandığı bir turnuva, öyle ki daha eleme turlarında bu zorluk derecesini hissettiriyor. Ön eleme dediğimiz bu karşılaşmalar, çift maçlı eleminasyon sistemiyle başlıyor, ve bu elemeleri başarıyla geçen takımlar, UEFA sıralaması yüksek diğer takımlarla birleşerek grupları oluşturuyorlar.
Bu aşamadan sonra sırasıyla 3.tur, çeyrek final ve yarı final çift maçlı eleminasyon sistemiyle yapılıyor ve finale kalan iki takım daha önceden belirlenmiş olan bir stadyumda tek maçlı eleminasyon sistemi ile UEFA Avrupa Ligi Finali’ni oynuyor.
Bugüne kadar gerek UEFA Kupası gerekse UEFA Avrupa Ligi şampiyonları arasında sıklıkla süpriz takımlar çıkmıştır. Tabi Galatasaray’ın 2000 yılındaki UEFA Kupası Şampiyonluğu birçokları için süpriz sayılmaz:)
Şampiyonluk kağıt üzerinde gelen bir şey değil, Galatasaray UEFA Şampiyonu olduğu sezonun başında Fatih Terim oyuncularına bunu başarabileceklerini söylemiş ve bu fikri başarıyla aşılamıştı. İnanmak dediğimiz bu duygunun yanında çok çalışmak ve elbette şans faktörleri şampiyonları belirliyor.