Uzman Erbaş Nasıl Olunur ?

Uzman Erbaş Nasıl Olunur ? Uzman erbaş kavramı ülkemizde geçmişi çok da eskiye gitmeyen bir rütbedir. Yaklaşık 20 yıldır faaliyet gösteren uzman erbaşlık dünyada profesyonel ordu sistemine geçmiş tüm silahlı kuvvetlerde er ve erbaşın yapacağı işi profesyonel bir şekilde yapmak için istihdam edilmişlerdir. Uzman erbaşlar genel olarak askerlerin eğitimleriyle, evrak işlerinde ya da mensubu olduğu sınıfının gerektirdiği işlerde çalışabilirler. Uzman erbaşlar; iki yıldan az, beş yıldan fazla olmamak şartıyla sözleşme yaparak göreve başlar. Kendi içlerinde uzman onbaşı ve uzman çavuş olmak üzere iki rütbe bulunmaktadır. Uzman erbaş nasıl olunur sorusunun ilk cevabı bir takım şartları taşımak ve gereken sınavlara girmektir. Bu şartlar:

– Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
– Müracaat tarihinde 26 yaşından gün almamış olmak
– Askerlik hizmetinin 6’nci ayı ile terhisini takip eden üç yıl içerisinde başvurmak.
– Ortaokul, lise, yüksekokul veya fakülte mezunu olmak. (Bazı ilanlarda en az lise mezunu olmak şartı da aranabilir)
– Türk Silahlı Kuvvetlerinde daha önce subay, astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaş olarak istihdam edilmemiş, askeri öğrencilikle ile ilişiği kesilmemiş olmak.
– Taksirli suçlar hariç olmak üzere, affa veya zaman aşımına uğramış yahut para cezasına çevrilmiş veya ertelenmiş ve adli sicilden çıkarılmış olsa dahi, bir cürümden hükümlü bulunmamak, soruşturma altında veya yargılanıyor olmamak.
– TSK manevi şahsiyetine gölge düşürücü, askerlik şeref ve haysiyeti ile bağdaşmayacak eylemlerde bulunmamış, tutum ve davranışları ile yasa dışı siyasi, yıkıcı, bölücü, ideolojik görüşü benimsememiş olmak.
– Askerlik hizmetini yapmakta iken müracaat edenler için Birlik Komutanlıklarınca düzenlenen Nitelik Belgesinde 80 ve üzeri not almış olmak
– Tüm sınavları geçen adaylar için TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliğine uygun olarak; sevk edildikleri asker hastanesinden komando uzman erbaş adayı seçilenler için “Komando Uzman Erbaş Olur, Paraşütle Atlar”, diğer sınıflar için “Sağlam, Uzman Erbaş Olur” kayıtlı sağlık raporu almış olmak,
Boy ve kilo oranları tablosunda belirtilen değerler içerisinde bulunmak (Adayların en az 164 cm, en fazla 210 cm boyunda olmaları)

Bu şartları sağlayan her Türk vatandaşı uzman erbaşlık sınavına başvurabilir.(güncel uygulamalar için ilgili kanun ve yönetmeliklere bakınız) Uzman erbaşlık sınavı yazılı sınav, fiziki kabiliyet yeterlilik testi ve mülakat sürecinden oluşmaktadır. Yazılı sınavın ardından ön sağlık muayenesi de yapılacaktır.

Yazılı sınav; Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Millî Tarih, Millî Coğrafya, Matematik, Türkçe-Dil Bilgisi, Temel Vatandaşlık Bilgisi konularından yapılır. Soru sayısı 50 olabileceği gibi daha az ya da daha çok olabilmektedir. Bu sınavdan minimum 70 alanlar başarılı kabul edilmekte.

Yazılı sınavda başarılı olanlar ön sağlık muayenesine alınırlar. Ön sağlık muayenesinden vücutta yanık, kesik, ameliyat, izleri olmaması gerekir. Yani fiziki görünüşü kusursuz olmalıdır. Ayrıca yönergede yazan diğer sağlık koşullarına da bakılır.
Ön sağlık muayenesinden geçenler Fiziki Kabiliyet Yeterlilik Testine girerler. Spor sınavı olan fiziki kabiliyet yeterlilik testinde 1500m. Koşu, mekik ve şınav çekme gibi kabiliyetlere bakılır.
Şoför sınıfında olacaklara Psikoteknik Test uygulaması yapılır. Psikoteknik Testte görsel ve işitsel uyaranlara doğru tepki hızları ölçülür.
Fiziki kabiliyet yeterlilik sınavını da başarı ile geçen adaylar sözlü mülakata alınırlar. Sözlü mülakatta diksiyon, görünüş, genel kültür, askerlik hakkındaki görüşleri irdelenir.
Yazılı sınavın %70’i, Fiziki kabiliyet ve yeterlilik sınavının ve mülakatın %15’i alınarak geçer not bulunur. Bu ortalamanın en az 70 olması gerekmektedir. Ortalaması 70 olan uzman erbaş adayları sınavı kazanarak 5 aylık eğitime alınırlar. Bu eğitimde komuta etmeyi ve ait oldukları sınıfa ait bilgileri öğrenirler.
Maaşlar görev yerine göre değişmektedir. Konuyla ilgili güncel şartlar, koşullar uygulamalar için ilgili kanun ve yönetmeliklere ve resmi kurumların duyurularına bakınız (buradaki yazılar güncelliğini yitirmiş olabilirler).

Okumak İster misiniz ?

İşyeri Hekimi Nasıl Olunur ?

İşyeri Hekimi Nasıl Olunur ?

İşyeri Hekimi Nasıl Olunur ? İşyeri hekimleri işyerinde, çalışanların işe bağlı sağlık sorunlarından korunmaları, meslek hastalıklarının, …

15 Yorumlar

  1. bende uzman olmak ıstıyorum nasıl olurum yardımcı olurmusunuz

  2. ortaokul mezunu olabiliyormu

  3. bende uzman çavuş olmak istiyorum ama hangi leseyi okuyacamı bilmiyorum yardım edin lütfen uzman çavuşolmak istiyorum bende vatanıma milettime savaşmak istiyorum

  4. UZMAN OLMAK İÇİN BASVURSAM OLURMU DENİZALTINDA ASKERLİK YAPIYOM NİYETİM PİYADE UZMAN OLMAK

  5. S. Aleykum 13.04.1989 doğumluyum askerliğimi 2009/2 porsun er olarak yaptim orta okul mezunuyum uzman onbasi olabilirmiyim

  6. Jandarma Uzman Erbaş

    Jandarma Uzman Erbaş Alımları Başlamıştır. Başvurular için Jandarma.gov.tr adresini inceleyiniz

  7. Merhabalar uzman çavuşluğa başvuru yaptım 25 yaşindayim ama terhis tarihim 25.08.2010 sinava gittigim gün sorun yaşar mıyım bilgilendirirseniz sevinirim.

  8. 18 yaşındayım askerlik kağıdı geldi gelcek ya 2 yıllık okuyacagım ya da askere gidicem şunu sormak istiyorum uzman erbaş ne yapar yada uzman çavuş sınavlarına girmek istiyorum hedefim şuan asker olmak birde elimde çizik var yani dikiş izi birşey farketmez dimi yüzümde kollarımda hiçbirşey yok

  9. Elimde 4 cm kesik izi var uzman olmamı engellermi

  10. Beyler yukarda herşey yazıyor gelmiş bir de daha aynı soruyu soruyorsunuz!
    İlk önce yukarıdaki yazıları bi okuyun sonra soracağınızı sorun

  11. Uzman olabilmek için ne mezunu omak gerekiyor

  12. Ben askerik yaptim hemde üstün hizmet
    Madalyasiyla keskin Nişancılık birincilikle
    Belli görevlerde bulundum
    Bizim zamanımızda niye böyle fırsatlar yoktu
    Haksizlikbence bizim suçumuz neydiyani
    Simdiki uzmanların en iyisini cebimden
    Cikaririm okadar bizim donemin tertiplerine haksızlık yapıldığını düşünüyorum bizlerde
    Haktanimlanmasi lazım 86/1 akrep timi nişancısi
    Kadir celik……..?

  13. Benim sadece ön 2 dişimin arasi acik uzman olmami engellermi lutfeeen acil cevap bekliyormm

  14. Lise mezunuyum. Sözleşmeli erliğe başvuracağım, sözleşmeli erlik yaparken uzman çavuşluğa başvurabilir miyim ?

    Bilen birisi beni aydınlatırsa sevinirim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir