Vinç Operatörü Nasıl Olunur ? Vinç operatörü efsanesini mutlaka duymuşsunuzdur. “Abi çok iyi maaş alıyorlarmış” ekseni etrafında dönen ve zaman zaman popüler olan ama eş-dost muhabbetlerinde bir kenara ilişebilen türden bu efsanelerin ne kadarı doğru ne kadarı yanlış çok fazla tartışmadan, vinç operatörü ne iş yapar, kimdir ve nasıl vinç operatörü olunur gibi sorulara cevap arayalım.
İlk olarak mobil vinç operatörlüğü ile ilgili meslek standardı belgesine bakalım. Mobil Vinç Operatörü Meslek Standardı Belgesinde(Resmi gazeteden ulaşabilirsiniz) “Mobil Vinç Operatörü (Seviye 3), iş sağlığı ve güvenliği ile çevresel önlemleri alarak, kalite sistemleri ve işletme kuralları çerçevesinde, vinçleri konumlandıran, yükleri elleçleyen, iş makinesinin kontrollerini yapan ve mesleki gelişime ilişkin faaliyetleri yürüten nitelikli kişidir.” Tanımı yapılmış.
Dolayısıyla bu söz konusu işleri yapmaya haiz kişilerin tercih edileceği unutulmamalıdır. Bu işler ne, kelimeler bana yabancı geliyor diyorsanız, korkmayın, kurslarda mutlaka öğrenirsiniz.
Kule vinç operatörlüğü için de yayınlanmış meslek standardı belgesine bakalım. Ayrıca forklift kullanmak da ilginizi çekebilir.
Hangi tür vinç operatörü olacağınıza karar verdikten sonra kararınızı değiştirip başka tür vinç operatörü de olabilirsiniz. Önemli olan doğru kursa katılmak ve doğru belgeleri almak.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın yetkisinde olan belgelendirme için hangi kursa gidelim. Buradan verilecek öneri, gerçek bilgiyi almak hangi kursun size ne verip veremediğini öğrenebilmek için, TMMOB Makine Mühendisleri Odası’na gidip danışmak. Sizin için en uygun adımları atmak için en uygun ilk adım bu.
Daha sonra belgemizi alıp, trafikte ya da trafik dışı vinç kullanım, g sınıfı belgeleri gibi belgeleri aldıktan sonra hemen iş ilanı sitelerinden kendimize kolaylıkla iş bulabiliriz. Vinç operatörü arayan firmalar buralarda gayet arz-ı endam etmekteler.
Vinç operatörlerinin maaşı çok değişiklik arz ediyor ve genelde söylentiden ibaret. Ancak tatmin edici düzeylerde seyrettiğini, bazılarının ise bu düzeyin de üstünde olduğunu belirtelim.
Vinç operatörlüğü bazılarının söylediğinin aksine rahat değil, iş stresi belli bir düzeyde olan bir meslektir, esnek çalışma saatleri, kar yağmur çamur gibi zorlukları da ekstradan getirebilir.
Ben iki aydır kule vinç sertifika aldım iki ayda akrabamdan uygulamalı eğitim aldım herkes en az iki yıllık deneyim olacak yok referansın varmı falan filan soruyorlar torpil yada tanıdık akraba olacak ancak öyle iş bulabilirsiniz başta kulağa hoş geliyor maaş felan fakat şimdiki projeler genelde bir yılda bitiyo sonra tekrariş aramak zorunda kalıyorsunuz ben bu işi yapıcam ama şu an boştayım eski işimden istifa ettim istanbulda gezmediğim yer kalmadı nezaman iş bulurum yada kim bana güvenip işe alır onuda Allah bilir herkes için hayırlısı belge almak yeterli değil sizin anlayacağınız
Makaleniz gayet açıklayıcı olmuş
Güzel makale