Yarış Pilotu, Ralli Pilotu, Pist Pilotu Nasıl Olunur ? ve Pilot Nasıl Olunur ? sorusu günümüz popüler meslekleri arasında olması sebebiyle oldukça araştırılıyor. Ancak geleneksel anlamda pilot kelimesi uçak pilotu olarak sınırlandırılmaması gereken bir kelime. Bu yazımızda Yarış Pilotu / Ralli Pilotu / Pist Pilotu Nasıl Olunur ? sorusunu cevaplıyoruz. Siz de bu yazıda olduğunuza göre anlaşılan hız tutkunusunuz. Kulağınızdan yarış arabalarının sesi eksilmiyor. E bir de çok param var diyorsanız, yarış pilotu olmak tam size göre. Şu bir gerçek ki yarış pilotu olabilmek için bütün malzemeleri kiralasanız bile ciddi bir bütçeye ihtiyacınız var. Ayrıca içinde kalacağınız toz, toprak, karmaşa, gürültü, de cabası. Ama tüm bu adrenaline değer diyorsanız artık anlatmaktan başka yapacak bir şey yok nasıl yarış pilotu olunacağını.
Ralli pilotu olmak için bir eğitim şart değil. Ama sloganımız her zaman ve her konu için net, değişmez: Eğitim şart. Konunun uzmanları da iyi bir yarış pilotu olabilmek için eğitim alınması konusunda hem fikirler. Bu konularda eğitim veren çeşitli eğitim kurumları mevcut. Küçük bir ön araştırma yapmakla çoğuna ulaşılabilir. Ancak ralli ve pist yarışlarına katılmayı düşünüyorsanız mutlaka eğitim almanız tavsiye ediliyor. Pist branşında Türkiye Ralli Şampiyonası’na katılabilmek için eğitim alma zorunluluğu olmakla birlikte eğitim alıp almamak size kalmış.
Yarışçı olmak konusunda yapmanız gereken iki önemli şey lisans almak ve yarış aracını temin etmek. Ancak önce yarışmak istediğiniz branşa karar vermelisiniz.
Türkiye’de yarışlar 9 farklı branşta Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu’na(TOSFED) bağlı olarak yapılmakta. Bu branşlar;
Belirlenen güzergahlarda yarış arabalarının birer veya ikişer dakika arayla piste çıkarak zamana karşı yarıştıkları bir otomobil sporu olan ralli,
25 yaş üstü klasik arabaların yarıştığı bir ralli türü olan ralli klasik,
Kapalı, asfalt zeminli alanlarda belirli bir kilometre üzerinden tur sayısı bulunan ve yarışçıların birbirine karşı mücadele ettiği bir otomobil sporu olan pist,
Kapalı asfalt zeminlerde pist kurallarının uygulandığı ve yaş gruplarına ayrılmış kategorilerin bulunduğu bir otomobil sporu olan karting,
Tırmanma parkurunun olduğu bir asfalt zeminde yarışçılardan en iyi toplam zamanı yapanın kazandığı bir otomobil sporu olan tırmanma,
Kapalı parkurda yarışçıların sırayla start alarak zamana karşı yarıştıkları bir otomobil sporu olan otokros,
Trafiğe kapalı alanda 4×4 araçlarla engellerin aşılmasına dayalı bir otomobil sporu olan off-road,
İki otomobilin yan yana start alarak eleme usulüyle yapıldığı bir otomobil sporu olan oto-drag,
25 yaş üzeri klasik otomobillerin tüm trafik kurallarının geçerli olduğu trafiğe açık alanlarda yapıldığı bir otomobil sporu olan klasik otomobil olarak belirlenmiş bulunmakta.
Branşınıza karar verdikten sonra TOSFED’den ücreti mukabilinde istemiş olduğunuz ilgili yarış pilotu lisansı almak yapacağınız ilk iş olmalıdır. Lisans alabilmek için nüfuz cüzdanı fotokopisi, ehliyet fotokopisi, sağlık raporu, bir adet fotoğraf ve federasyonun resmi web sitesinde yer alan online sporcu formunun doldurularak federasyona iletilmesi gerekir. Lisans ücretlerine de yine federasyonun web sitesinden ulaşmak mümkün.
Yarış pilotu olmak için yapacağınız ikinci şeyse yarışlara katılacağınız aracı ya da bu aracı temin etmenize yardımcı olacak bütçeyi edinmek. Kişilerin aracın kurallara uygun olması şartıyla kendi araçlarıyla yarışlara katılmaları mümkün olduğu gibi lisanslı takımlardan araç kiralamaları ya da satın almaları da mümkündür. Yalnız kiralık araçla kaza yapılması, kiralayacağınız aracın kazaya karışması durumunda maliyetini sizin karşılayacağınızı da belirtmemiz gerekir. Yarışacağınız aracın
temini ile birlikte birtakım teçhizatı da yarış güvenliğiniz açısından temin etmeniz gerekir. Bunlar yarış esnasında can güvenliğinizi korumaya yardımcı olması amacıyla giyeceğiniz yanmaz tulum, yanmaz içlik, başlık, kask, eldiven, yarış ayakkabısı, baş ve boyun destek sistemidir.
Yarışçı lisansınızı ve aracınızı temin ettikten sonra katılınması düşünülen yarışların kayıt ücretlerinin yatırılması da bir başka gereklilik. Katılacağınız her yarış için organizasyonu gerçekleştiren kuruma yarış katılım ücretini göndermeniz gerekir.
İşin özü itibariyle gerekli yerlere gerekli paraları yatırdığınız takdirde resmi olarak ralli pilotu olmamak için çok fazla neden yok. Adrenalinize sağlık!
Daha detaylı bilgi için Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu resmi web sitesi http://www.tosfed.org.tr/ adresinizi ziyaret edebilirsiniz.