Yönetici Asistanı Nasıl Olunur ?

Yönetici Asistanı Nasıl Olunur ? Eski adıyla sekreterlik, yeni adıyla yönetici asistanlığı her dönemin vazgeçilmez mesleklerinden. Tabi adının afili bir hal almasına ek olarak görevleri de afili bir hal almadı değil bu mesleğin. Eskiden sadece telefonlara bakmak ve randevu ayarlamakla sınırlı olan bu meslek, günümüzde yöneticinin tüm işlerinin organizasyonunun yanı sıra toplantılara katılmak, kriz yönetmek, rapor hazırlamak gibi daha kompleks işleri de kapsıyor. Aynı zamanda yönetici asistanının artan görevlerine ve sorumluluklarına paralel olarak niteliklerinde de artış göze çarpıyor.  Artık yönetici asistanlarının en az bir yabancı dil bilen, finans ve muhasebeden anlayan, raporlama konusunda uzman, kriz ve zaman yönetimi , iletişim gibi konularda üstün becerilere sahip olmaları aranıyor. Kurumsallaşmış çoğu özel şirkette yönetici asistanlığı yöneticiliğe giden yolda bir basamak olarak görülüyor. Tabi bu tip şirketlerde çalışan yönetici asistanlarının telefon, faks, randevu ayarlama ile sınırlı değil görevleri. Yöneticinin toplantılarında yurtdışı seyahatlerine hatta bazen özel hayatı ile ilgili organizasyonlara varana kadar işin içinde olmaları gerekebiliyor. Yönetici ile birlikte toplantılara girmek, birlikte raporlar hazırlamak, iş çevresi ile tanışmak da çekirdekten yetişmek olarak tanımlanabilir. Bu tip bir yönetici asistanlığı için ille de şu veya bu bölüm mezunu olmak gerekmiyor. Ancak biz genel anlamı ile büro işinin yöneten yönetici asistanları nasıl olunur sorusunun cevabını sizler için araştırdık.

Ülkemizde yönetici asistanlığı eğitimi devlet kurumları ile özel eğitim kurumları tarafından verilmekte. Büro yönetimi ve sekreterlik eğitimi meslek lisesi, ön lisans, lisans ve yüksek lisans düzeyinde lise ve üniversitelerde okutulmakta. Meslek liselerinden ön lisans düzeyindeki programlara sınavsız geçmek mümkün. Benzer şekilde ön lisans eğitimini başarıyla tamamlayan öğrencilerin dikey geçiş sınavıyla Halkla İlişkiler ve Tanıtım, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, Halkla İlişkiler, İşletme Bilgi Yönetimi, Reklamcılık ve Halkla İlişkiler, Sağlık Kurumları İşletmeciliği ve Yönetim Bilişim Sistemleri bölümlerine geçebilmeleri mümkün. İki yıl süren eğitimler boyunca öğrenciler klavye teknikleri, mesleki yazışmalar, bilgisayar büro programları gibi teknik derslerin yanı sıra iletişim, hukuk, pazarlama, yabancı dil gibi farklı alanlardan da ders alma imkanına sahipler.

Ayrıca lisans düzeyinde Gazi Üniversitesi’nde Büro Yönetimi Eğitimi bölümü bulunmakta. Bu okuldan mezun olanların meslek liselerinde büro yönetimi öğretmeni olma şansları bulunduğu gibi özel sektörde çalışma imkanları da var. Anılan bu bölümlerin yanı sıra bazı özel eğitim kurumlarının yönetici asistanlığı sertifika programları da bulunmakta. Bu sertifika programlarından edinilecek sertifikalar ile de yönetici asistanlığı için özel sektörde iş bulma imkanı söz konusu. Ayrıca Anadolu Üniversitesi Büro Yönetimi, Hukuk Sekreterliği, İşletme Sekreterliği, Tıp Sekreterliği ve Yönetici Asistanlığı uzaktan eğitim programları ile de büro yönetimi eğitimi almak mümkün. Bu programa başvurabilmek için lise ve dengi okul ya da ön lisans mezunu olmak yeterli. Büro yönetimi ve sekreterlik bölümünden mezun olanların özel ve kamuda çalışma imkanları mevcut. Nitekim artık KPSS ile yönetici asistanı atamaları yapılıyor.

#n #y #i

Okumak İster misiniz ?

İşyeri Hekimi Nasıl Olunur ?

İşyeri Hekimi Nasıl Olunur ?

İşyeri Hekimi Nasıl Olunur ? İşyeri hekimleri işyerinde, çalışanların işe bağlı sağlık sorunlarından korunmaları, meslek hastalıklarının, …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir