Yüksek Lisans Öğrencisi Nasıl Olunur ?

Yüksek Lisans Öğrencisi Nasıl Olunur ? Artık herkesin üniversite mezunu olduğu, İngilizceyi iyi bildiği, bilgisayarı iyi kullandığı bu dönemde nasıl bir farklılık yaratırız da kendimizi diğerlerinden ayırırız diye düşünenlerin hepsi de yüksek lisans yapınca artık yüksek lisans mezunu olmanın da bir ayrıcalığı kalmadı. Yine de bugüne kadar fırsat bulamamış, ilgisini çekmemiş ya da yeni mezun olmuş kişiler için yüksek lisans nedir, nasıl olunur biz açıklayalım.

Herhangi bir lisans programını tamamlayan herkesin yüksek lisans programına başvurması mümkün. Öncelikle bunun için hangi yüksek lisans programına başvuracağınızı belirlemelisiniz. Ülkemizde yüksek lisans tezli veya tezsiz olarak yapılabilmekte. Tezli yüksek lisans adından da tahmin edebileceğiniz gibi ders döneminin sonunda tez yazdığınız bir programdır. Tezsiz yüksek lisans da ise tezliye oranla daha fazla sayıda ders alınmakta (en az 10 ders ve dönem projesi) ve tez yazma durumu söz konusu değil. Tezli ve tezsiz yüksek lisans ayrımı amaçlarının farklı olmasından ortaya çıkmıştır. Tezli yüksek lisansta öğrenciye bilimsel araştırma yaparak bilgiye erişme, değerlendirme ve yorumlama yeteneği kazandırmak amaçlanırken; tezsiz yüksek lisansta öğrenciye mesleki derinlik kazandırmak ve mevcut bilginin uygulamada nasıl kullanılabileceğini göstermek amaçlanır. Tezli ve tezsiz yüksek lisans programlarında alınacak derslerin sayısı ilgili enstitülerce belirlenir ve üniversitelere göre farklılık gösterir. Başvuru yapmadan önce başvuru yapacağınız üniversitenin yüksek lisans programını araştırmanızı öneririz.

Yüksek Lisans Öğrencisi Nasıl Olunur ?

Tezli veya tezsiz yüksek lisans programlarına başvurmak için adayların ALES ve YÖKDİL sınavlarından üniversite tarafından belirlenen puanları alması gerekli. Her üniversite yüksek lisans programları için öğrenci alımlarında farklı kriterler uygulayabildiklerinden başvuru yapacağınız üniversitenin istediği şartları mutlaka öğrenmenizi tavsiye ederiz. Ancak YÖK tarafından yüksek lisans başvurusu için minimum puan 55 olarak belirlenmiş. YÖKDİL için de yine üniversitenin belirlediği puanı öğrenmenizde fayda var. Bununla birlikte YÖKDİL belgeniz olmasa bile üniversitenin kendi yaptığı yabancı dil sınavları olabiliyor, bunlara da girmeniz mümkün. ALES ve YÖKDİL puanları haricinde lisans not ortalaması ve üniversite tarafından yapılabilecek yazılı ya da sözlü sınav sonuçları da yüksek lisansa başvuran adaylar arasında yapılacak sıralamayı ve dolayısıyla kazananları etkileyecektir.

Tezli veya tezsiz herhangi bir yüksek lisans programına kayıt yaptırmaya hak kazandıktan sonra önce derslerinizi, ardından eğer tezli yüksek lisans öğrencisiyseniz tezini tezsiz yüksek lisans öğrenciyseniz dönem projenizi başarıyla tamamlamanız gerekir. Konu hakkında daha detaylı bilgi edinmek için başvuru yapmayı düşündüğünüz bölümün yer aldığı üniversite enstitülerinin web sayfalarına bakmanızı tavsiye ederiz. Başarılar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!